Sikkerhed: Væske, Energi, Styrke

Af Marlon Cramers

Ved sikkerhed snakker ”man”  som regel rednings- og rulleteknikker samt sikkerhedsudstyr.
Basis for sikkerhed er dog først og fremmest: væske, energi og styrke.

 • Hvordan sikrer du dig de 3 elementer til at kunne bruge dine redningsfærdigheder?
 • Er det egentlig noget du har med i baghovedet når du pakker eller gør klar til næste tur?

Påklædning i henhold til vejret; væske, energi og styrke i henhold til tur og klima. De er lige vigtige faktorer.

Lidt om væske
Væskebalancen er afgørende for din præstation, både mentalt og fysisk. På tur er din første sikkerhed at tage de rigtige beslutninger i vanskelige situationer.  Kulhydrat og væske er drivkraften til at få hjernen til at fungere optimalt.
1% væskeunderskud giver 10% præstationstab.

Sørg for at have rigelig væske med i forhold til klimaet. Drik jævnligt små mængder.

Lidt om Energi
Skal man være fysisk aktiv skal der proteiner og kulhydrater til, vitaminer og mineraler, Gab.
Dog uden spøj er jern og vitamin D (for at optage jernet) væsentlige ingredienser at have dækket på tur.
Før og under aktiviteten må energiindtaget gerne være fedtfattigt, hvorimod der efter end aktivitet gerne må tankes op med det gode fedt, både det dyriske (kød og fisk) såvel som det vegetabilske.
Alt dette kan sagtens dækkes ind med helt almindelige madvarer: Rugbrød/ fuldkornsbrød, spegepølse/kylling/fisk, figen/nøddepålæg, cacoamælk, bananer, gulerødder, suppe, havregrød/muesli, nødde-rosinblanding, mørk chocolade…
Tilskudspulver og kemiske proteinprodukter er totalt overflødige, med mindre man træner hård og i flere timer til dagligt eller andre forhold gør at man ikke kan indtage den mængde kalorier som påkræves.
Selv om du tager på en jævnlig hyggetur i kajakken, kan det lige pludselig blæse voldsomt op der hvor du kan ikke komme i land de næste 5 km. Lige pludselig er du kommet lidt langt fra kysten, eller lige pludselig kommer der noget ”gammel sø” og vælter dig, lige der hvor du tager dig en slapper efter du har roet 15 km og er godt udtrættet.

Så er det godt at du har energi til det du skal yde, er hydreret, samt har styrken der skal til.

Spis jævnligt i små mængder.

 • Lidt om styrken
  Kajak ture har det med at blive længere og længere. Måske udvider man til kajakture med overnatning enda…. Jo flere dage, jo bedre … osv.
  Træning behøver ikke være et fy ord. Træning er almen fornuft på sikkerhedsplan, når man vil ud med kajakken. Kondien skal række til selve roturen og lidt til, når vejr eller strøm spiller op, eller når uheldet er ude og man skal til at svømme langt med eller uden kajak eller få sig selv op i kajakken i pænt uroligt vand.
  Kajaksejlads har sin naturlige begrænsinger, så en gåtur, svømning, romaskine, mountainbike, boksning og mange andre former for motion kan holde din kondi på et nivå tilsvarende kajakturens krav.
  For at vedligeholde et fornuftigt kondital skal du motionere 2 til 3 gange om ugen. Vil du forbedre din kondi skal du blive noget forpustet ved din træning. Interval træning styrker faktisk din udholdenhed. Du behøver ikke gå eller ro laaaaaaange ture for at forbedre udholdenhed. Lidt modstand og/eller maks puls træning i kortere tidsintervaller virker helt fint for at fremme udholdenheden.
  Respekter warm up-cool down og aktiv eller passiv stræk i forbindelse med din træning, så det ikke bliver til ih, uh og av, det gider jeg bare ikke de næste 14 dage …

  God tur.