Juryen + beretning

Juryen består af:

Birger Elmedal – Formand + dem, der har roet Danmark rundt og som møder op på dagen (1. søndag i november)

For flere oplysninger, så kan formanden for juryen Birger Elmedal kontaktes på:

birger@elmedal.dk

Beretninger:

2018:
I 2018 mødte juryen for det Rød Hvide bånd en gammel kending, nemlig Rune Mikkelsen, som i år havde valgt at ro sin anden tur rundt om DK (Rune er den eneste, der har forsøgt i år) – stort kudos for dette!!!
Rune er den første, der har roet hele vejen uden om alle ørerne i DK og roet Danmark rundt 2 gange.
Rune havde lavet en aftale med en kammerat om, at hvis kammeraten kørte Rune til og fra Danmark Rundt turen, så skulle betalingen være at de først skulle ro Mandø rundt først, så aftalt, så gjort.
Efter turen rundt om Mandø, hvor kajakkerne blev båret 5 meter i alt, for at komme over hjulsporet til Mandø (de rørte ellers ikke bunden på andre tidspunkter, så kunne Rune pakke og gøre sig klar til at ror Danmark rundt igen. Det var søndag d. 3/6-2018 og dermed startede Runes andet eventyr rundt om Danmark mandag d. 4. juni 2018.
Som en lille krølle på Runes anden tur, så var valget faldet på at ro inden om Fanø, bare for at prøve det og det gik godt. Man skal være fortrolig med tidevandet, for at ro den vej, uden at komme i problemer, men det skete ikke for Rune.
Et stykke op af vestkysten fandt Rune en af de der Fatboy oppustelige stole, se billederne, som kom flydende 1,5 km fra land. Rune reddede den, for den skulle jo ikke svine havet til. Rune skulle lige til at dolke den, fordi den fyldte en del med al luften i, men Rune fandt heldigvis ud af, at luften kunne lukkes ud og derefter fyldte Fatboyen jo ingenting – det skulle vise sig at være heldigt, for som det ses på billederne, så var det lidt af et scoop, som Rune fik dér. Vi talte om den i juryen og Rune mente, at den, så længe det ikke blæste, var det bedste liggeunderlag han har haft – Rune sov i sin sovepose, med en bivybag udenpå, ovenpå FatBoyen.
Fatboy in action:

FatBoy kommer drivende Rune driver den af på FatBoy
FatBoy klar til brug FatBoy klar til brug2

 
Rune mødte 2 hollændere på dag 4, Rick og Christa, på vej fra Holland til Sverige. De havde roet hele vejen fra Amsterdam, gennem Vadehavet, og var nu endt ude i det åbne Vestehav, hvilket de faktisk var noget utrygge ved. Årsagen var, at de roede i en Klepper K2’er kajak, som de aldrig tidligere havde forsøgt at lande på stranden, i en vesterhavsk branding, med gode bølger. De blev derfor glade for at møde Rune, for at kunne trække lidt på hans erfaringer.
På et tidspunkt skiltes de, da hollænderne skulle på land og Rune ville videre, men senere overhalede hollænderne Rune og det var ikke sidste gang de var sammen. Rune have besluttet at ro igennem på stykket omkring Thorsminde, hvor han holdt pause kl. 21.00 og efterfølgende roede videre til 03.31. Rune fortalte senere, at det tærede på krafterne, ikke at få sovet, så det ville ikke være vejen frem, men vind, strøm og humøret var gunstig og i den slags situationer, så kaster man sig ud i den slags eventyr og bliver en erfaring rigere.
Juryen fik et fif med på vejen: Tag hjelm med, når man ror alen. Ingen af de andre fremmødte jurymedlemmer, havde haft hjelm med, på deres tur rundt om Danmark. Alle kunne dog godt se idéen i at have hjelmen på, på vej ind og ud af brændingen. En fuldtpakket kajak, der vejer et sted mellem 80 og 100 kg, gør ondt at få tæsket i hovedet, hvis en bølge får forkert fat i en.
En anden ting, som Rune også erfarede, det var at årsagen til at den nyfundne Fatboy var stukket til havs, det er at den er mega let og forsvinder under en, når man rejser sig, hvis det blæser, så det er en god idé at fortrøjre den.
I Thyborøn, hvor Rune, på bedste vestjyske og ikke mindst høflige fiskermanér, blev bedt om ikke at fortøjre sin kajak i fiskerihavnen, hvorfor han ror længere ind, frem til lystbådehavnen, hvor han møder hollænderne Rick og Christa igen, hvilket var et hyggeligt gensyn.
Vejret havde været rimelig godt indtil Hanstholm, derefter hårdt vejr med overliggerdage – det skal lige nævnes, at det var en af de varmeste somre i mands minde, men det er noget andet, når man er på de kanter. I Vorupør mødte Rune en lystfisker fra østkysten, som ville ud og fiske på molen. På Østkysten havde det været meget varmt og stille vejr, men lystfiskeren kunne ikke stå på molen i Vorupør, da bølgerne var for voldsomme. Efterfølgende rundede Rune Skage og hvor han var inde i lystbådehavnen og få en rejemad.
Efter Skagen møder Rune igen Rick og Christa, lige efter Limfjorden, som de har roet igennem. Rick og Christas plan var at ro til Sverige, via Læsø. Rune har siden talt med dem og selv om de havde AIS ombord på deres Klepper, så roede de til Læsø og betalte en kutter, for at sejle dem til Sverige. Christa anså det nemlig for farligt, at ro gennem det befærdede stykke mellem Læsø og Sverige.
Rune møder derefter Tue Olesen, der ror med et stykke og holder Rune ved selskab. Derefter ror Rune til et stykke syd for Grenå, hvor krydset til Sjællands Odde foretages.
Turen via den sjællandske nordkyst er uden de store udsving, dog får vi det obligatoriske foto af Kronborg, der ligger flot på hjørnet af Sjælland. Rune møder sin kone, for første gang i Humlebæk. Turen går derefter ned gennem Øresund og med ophold i Runes klub i Kastrup, hvor Fatboyen får gæster igen.
Så går turen mod de sydlige strøg og turen over Køge Bugt er, til at starte med, over spejlblankt vand, men 12 km fra Stevns, der begynder det at blæse op og det tager 3 timer at tilbagelægge de sidste km.
Derefter er det modvind fra Kalvehave til Ærø, som går via Sjællands sydkyst og over til Omø, over Langelandsbæltet, hvor der lige var et hul fra vinden. Rune have en fed pause på nordkysten af Ærø.
Det var en klar milepæl, ved indsejlingen til Flensborg Fjord, de sidste 21 km ind til grænsesten nr. 1, som alle, der ror Danmark Rundt, skal op og klappe.
Rune roede derefter 200 m tilbage, til en græsplæne, hvor han overnattede, indtil Bo kom og kørte ham tilbage til Amager. Fatboyen lever nu sit live hjemme hos Rune 😊
Turen startede d. 4/6 og sluttede d. 9/7, i alt 36 dage, 1156 km. Rune var 43 år, da han gennemførte sin anden tur – får vi mon en 3. gang?
På billedet over Danmark, hvor Runes har listet info info fra turen:


Hilsen

Juryen for det Rød Hvide Bånd

2017:
Som altid mødes RHB til det årlige jurymøde første søndag i november, og denne gang på Møn, hvor Carsten lage rovand og hus til.

Vi starter altid (hvis vejret er til det) med en lille rotur, derefter formandens beretning om årets forsøg, evt ændringer i reglerne, møde med Havkajakroernes bestyrelse.

I 2017 var der fem forsøg og to af dem kom igennem. De to er Thomas og Peter. Det sjove var at de startede på forskelligt tidspunkt med mødtes på den lille ø Hjelm, en ø som er sidste to inden det store kryds over til Sjælland.

Thomas lagde ud og fortalte om sin tur samtidig med at vi kiggede på kort, fik udpeget overnatningssteder og fortalt som sjove historier, og undervejs blev han afbrudt adskillige gange af juryen der ikke kunne lade være med at komme med små anekdoter, hvilket er super hyggeligt.
efter hans fremlæggelse kiggede juryen rundt på hinanden og alle var enige om at turen var taget i det Rød Hvide Bånd’sånd og lige efter bogen, der blev trykket hænder og ønsket tillykke og de eftertragtet emblemer blev tildelt og Thomas var nu pr automatik optaget i juryen.

Derefter var det Peters tur, og han havde ligeledes billeder med som blev vist på væggen i Carstens køkken og på en levende måde blev turen fremvist og vi sad alle og fulde med på endnu en spændende beretning, det viste sig at de to erobre havde mødt hinanden flere gange på deres vej omkring Sjælland, hvilket var lidt sjovt. Efter fremlæggelsen blev hans tur også godkendt og igen en tur lige efter bogen.
Aften sluttede sent som altid, for til dette ene jurymøde om året går tiden alt for hurtig, da der er meget at fortælle og oplevelser der skal deles.

Turen rundt om vores smukke land er ikke bare lige noget man gør, det kræver planlægning, træning og massere af timer i kajakken dag ud og dag ind.
Skulle du/I have fået blod på tanden til, at prøve og mangler lidt gode råd, så tag gerne fat i os fra RHB

På juryens vegne

Birger Elmedal
Formand

2016:

I 2016 har der været 2 forsøg og 1 gennemført.
Mødet blev afholdt i Kastrup kajakklub, der havde lånt os lokale. Tak for det 

Planen var at vi skulle ro en lille tur, men vinden var alt for hård til kajaktur, så vi startede lidt tidligere på Runes fremlæggelse, og sikke en fremlæggelse, hvor Rune fortalte om sit mål med, at komme hele vejen rundt om Danmark, hvilket vil sige, at han var rundt om hver en ø / sten der stikker op af vandet, i Danmark.
Blandt andet tog han ø hoppeturen Nordjylland – Læsø – Anholt – Sjælland, med et kryds på 80 kilometer og en 20 timer i kajakken. Han var også rundt om Bornholm og Christians ø. Ingen anden har nogensinde taget denne tur.
Efter fremlæggelsen kiggede juryen rundt på hinanden, nikkede til hinanden og Birger rejste sig gik hen til Rune, hermed var det formanden der med fremstrakt hånd trykkede Runes hånd, anerkendte og ønskede tillykke med det Rød Hvide-Bånd, og det eftertragtede bånd blev udleveret.
Turen var på 56 dage og 1637 km lang.

sidst ændret: 13-nov-2018